Baca teks dibawah dan senaraikan kebaikan buah-buahan tempatan.
Rahsia kebaikan Buah-Buahan Tempatan
Negara kita amat bertuah kerana para peladang, petani dan
jabatan Pertanian kita mampu mengekalkan dan menyokong penanaman buah-buahan
tempatan sendiri. Setiap buah-buahan mempunyai kebaikan - kebaikan tersendiri
yang mungkin dapat atau telah membantu mengekalkan kesihatan tanpa perlu
bergantung kepada ubat-ubatan tambahan.
Dari aspek botani, buah adalah hasil daripada tumbesaran
akhiran bunga angiosperma atau jambak bunga. Definisi atau takrifan ahli botani
ini merangkumi buah-buahan berisi yang wujud dari bahagian ovari bunga seperti
reseptaker atau daripada penyangga (buah epal, strawberi ), brektia atau daun
pelindung dan daun pedunkel (nenas). Walaupun begitu majoriti masyarakat dewasa
ini mengenali buah hanya sebagai pembasuh mulut selepas menikmati pelbagai
jenis hidangan yang enak.
Disebalik rasanya yang enak, buah-buahan sebenarnya
mengandungi khasiat yang tinggi untuk kesihatan. Ia diperkaya dengan zat galian
yang mempunyai nilai perubatan dan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit.
Namun tidak ramai yang menyedari hal ini melainkan masyarakat luar bandar
terutamanya golangan tua. Ini kerana masyarakat desa kurang terdedah dengan
perubatan moden dan masih lagi kuat mempercayai perubatan tradisional yang
diamalkan sejak turun temurun.
Sehubungan dengan itu, Kami amat berbangga denan para
petani, pekebun, peladang yang mengusahakan tanaman buah-buahan tempatan mereka
seterusnya mampu menambahkan pendapatan mereka dengan meningkatkan pembekalan
buah-buahan tempatan hingga ke luar negara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan